Hästfoder - köp Hästfoder, Hästfoder Nyheter, Hästfoder Pris

Nyhetsbrev   3/2014

Våren närmar sig och det betyder ju självklart pälsfällningstider.

Många är redan igång med att tappa sin vinterpäls och då kan det vara lämpligt att sätta in en B-vitamin kur på 14 dagar.

Men varför ska man ge B-vitamin?

De flesta vitaminer kan hästen själv producera i stor tarmen (blind och tjocktarm) via de fibersmälta microorganismer som lever i hästens mage. Men förutsättningen är att hästen får i sig tillräckliga mängder av smältbara fibrer från gräs, hö, hösilage eller lucern. Sen är det även väldigt viktigt att grovfodret är av bra kvalité och att den inte innehåller svampsporer, damm och mögel osv. Eftersom gruppen  av B-vitaminer....

·          Vitamin B1 (Thiamin),

·          Vitamin B2(Riboflavin),

·          Vitamin B3(Niacin),

·          Vitamin B5 (Pantotensyra),

·          Vitamin B6(Pyridoxin),

·          Vitamin B7(Biotin),

·           vitamin B9(folinsyra),

·          Vitamin B12(Cobalamin)

... är vattenupplösliga, betyder det att hästen inte kan lagra dessa vitaminer i kroppen så som fettupplösliga vitaminer (A, D och E vitaminer)som samlas i hästen fettvävnad vid överskott och kan användas i perioder med underskott. Om hästen fått ett överskott av vattenupplösliga vitaminer kommer de urskilja sig i urinet en kort tid efter. En del hästar kan ha nytta av en daglig dos av extra b vitaminer , som hästar i hårt arbete, hästar med tendens till stress och vid pälsskifte. Vid pälsskifte är hästens behov för B-vitaminer så stort att hästens egna produktion inte hänger med och man märker att hästen blir trött/slö och pälsen eventuellt blir glanslös. Här hjälper det att ge en kur med B- vitaminer under perioden. För hästar i hårt arbete och som har en hög energi förbrukning används B vitaminerna i energiomsättningen, då kan behovet för B-vitamin vara större än vad hästen själv kan producera.

Nu till lite nyheter som har kommit in i butiken:

ü    Foderskopa 0,5L Blå

ü    Plastbalja 0,3 L Rosa – Fungerar bra som en mindre mineralskopa

ü    BIO MOS 1 kg – Tar bort oönskade bakterier i hästens tarm som kan orsaka diarré.

ü    Probiotikum Plus – Bra vid obalans i tarmen så som vid kolik, långvarig diarré eller vid antibiotika kur

Fler nyheter kan ni även beskåda på vår hemsidan under fliken «Nyheter» där även gamla nyhetsbrev kommer att ligga kvar.

GILLA – DELA OSS PÅ FACEBOOK!

Om du hjälper oss att bli fler på Facebook kan du vinna presentkort. När vi är 500 st som ¨gillar¨ och ¨dela¨ drar vi 2 st vinnare av ett presentkort på 200 kr. När vi är 600 st drar vi yttligare 2 vinnare av 2 nya presentkort på 200 kr osv.

Vinnarna presenteras på Facebook!

Varma Hälsningar

Catharina & Kjell

 

Nyhetsbrev i orginal form

 

Täby Stall o Foder ABTelefon: 08-630 06 90Webbplatskarta