Hästfoder - köp Hästfoder, Hästfoder Nyheter, Hästfoder Pris

Nyhetsbrev   5/2014

Månaderna går alldeles för fort fram och Juni månad är här. Maj har varit en riktigt fullträff med fint väder, sol och värme kan det bli mycket bättre?
Tävlingssäsongen är i fullgång för många och det är nu man ska se resultatet från månader av hårt arbete.

Kom ihåg salt!!
En viktigt del i hästens arbete är tillgången till salt. När hästen arbetar och svettas mycket förlorar den Salt/Elektrolyter. Det gör att hästens får en försämrad uthållighet i form av nedsatt muskelfunktion och minskad törst, vilket gör att hästen löper större risk för uttorkning. Brist på vatten och elektrolyter är en av de vanligaste orsakerna till nedsatt prestation hos tävlingshästen. Dessutom samlas mjölksyran snabbare och risken för korsförlamning ökar. Vid träning i varmt väder, ökar risken för överhettning och värmeslag om hästen både tränas och uttorkas. Det är därför viktigt att ge elektrolyter när det är varmt.
Men vad är salt och elektrolyter?
Vanligt koksalt består exempelvis av positivt laddade natriumjoner och de negativt laddade kloridjonder. I svett är det störst förlust av natrium, klorid, och kalium, samt en mindre mängd kalcium och magnesium. Vanligt koksalt är tillräckligt för hästar i lätt till moderat arbete, eftersom de primärt urskilljer de mineraler som finns i salt (natrium och klorid).

Elektrolyter är mineraler i salt form, som finns i blodet och i kroppsvävnad. Det består antingen av positivt eller negativt laddade joner, som natrium (Na+), Kalium (K+), magnesium (Mg2+), Kalium (Ca2 +) och klorid (C1-). Elektrolyter ska ges till hästar I hård träning/tävling, vid varmt väder eller efter lång transport, hästen har ett större behov för andra mineraler än bara natrium och klorid. Vid användning av elektrolyter ska man även vara uppmärksam på sockerinnehållet. Elektrolyter ges för att kompensera för förlusten av de olika mineralerna. Det kan finnas behov för socker I en mindre mängd, för att hästen ska kunna uppta mineralerna, men hästen har inget större behov att jätte mängder med socker. Elektrolyter och salt tillskott kan ges i fodret eller i dricksvattnet. Generellt rekommenderas att man tillför elektrolyterna/salt i fodret, eftersom man annars riskerar att hästen inte dricker tillräckligt
p g a den ändrade smaken på vattnet.

Vad ska man tänka på vid utfodring av salt/elektrolyter:
1. Saltsten till tävlingshästen är inte tillräckligt för att täcka deras dagliga behov.
2. Det är nödvändigt att ge elektrolyter till hästar som tränas hårt och över lång tid.
3. Alla hästar som tränas i varmt väder, behöver tillskott av elektrolyter.
4. Ge alltid vatten och elektrolyter samtidigt.
5. Brist på elektrolyter kan få allvarliga konsekvenser (nedsatt uthållighet och prestation). 
6. OBS! Elektrolyter ges i efterhand, då det ska kompensera förlusterna i kroppen.

Nu till lite nyheter som har kommit in i butiken:

  • Absorbine Super Poo Schampo – Bäst i test enligt tidningen Hippson. Ett djupverkande schampo kombinerat med mjukgörande balsam för bästa resultat.
  • Renons Mygg & Fästing 500ml  för häst.
  • Åter i lager – Protexin Gut Balancer 700gr återställer tarmfloran i optimal balans.  

Fler nyheter kan ni även beskåda på vår hemsidan under fliken «Nyheter» där även gamla nyhetsbrev kommer att ligga kvar.
GILLA – DELA OSS PÅ FACEBOOK!


 
Vinnarna presenteras på Facebook!


Många röda dagar är det i Juni för öppettider gällande Midsommarhelgen gå in på vår hemsida
www.tsf.se

Soliga sommar Hälsningar
Catharina & Kjell

Nyhetsbrev i orginal form

Täby Stall o Foder ABTelefon: 08-630 06 90Webbplatskarta